Den Haag,
08
augustus
2021
|
20:39
Europe/Amsterdam

Groot feest in het Holland Heineken (t)Huis met zes bijzondere huldigingen

Vanavond was het een groot feest in het Holland Heineken (t)Huis met zes bijzondere huldigingen. De atletiek ploeg hadden een ongekend succesvolle Spelen in Tokyo met maar liefst 8 medailles. Vijf medailles werden vanavond al gevierd in Nederland. Femke Bol, Anouk Vetter, Emma Oosterwegel, Liemarvin Bonevacia, Jochem Dobber, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela werden geeërd voor hun topprestaties. Ook Maikel van der Vleuten die de enige medaille wist te pakken voor het Nederlandse ruiterteam, was vanavond in Den Haag om zijn bronzen plak te vieren. Als kers op de taart werden de gouden hockey vrouwen, na de afgelaste huldiging van gisterenavond, extra hard toegezongen in het Holland Heineken (t)Huis.

Als eerste was het brons van ruiter Maikel van der Vleuten aan de beurt die helaas zonder zijn paard Beauville Z het Scheveningse podium op kwam. “Die is nog een dagje aan het herstellen in Tokyo”, legde Van Vleuten uit. Samen bouwden zij de laatste jaren een mooie band op. “Het klikte echt deze week.” Van Vleuten ontving zijn medaille van de zijn coach en vader. “We hadden niet verwacht dat we überhaupt op Olympische Spelen zouden komen. Maar wat een geweldige ontlading zoals we het hebben kunnen beleven”, sprak senior zijn zoon trots toe.

Hordeloopster Femke Bol (brons) was als volgende aan de beurt. Zij was zo onder de indruk van de huldiging dat de tranen over haar wangen vloeiden. “Ik voel zoveel emoties. Echt super gaaf om het eindelijk te vieren. Ik ben zo super blij dat iedereen ondanks de wind en de regen is gekomen! Echt heel mooi. Ik moet nog even beseffen dat het gewoon echt gelukt is.”

Emma Oosterwegel was de derde in de rij kampioenen. Zij behaalde net als haar trainingsmaatje Anouk Vetten een medaille op de zevenkamp. De eerste Nederlandse olympische medailles ooit op dit onderdeel. Het brons was voor Oosterwegel. “We zeiden eigenlijk niks tegen elkaar. Er waren alleen maar tranen. Dat we allebei een medaille zouden winnen had niemand verwacht.”

Deze huldiging werd dan ook opgevolgd door haar maatje Anouk Vetter, die zilver won op deze zevenkamp. “Vooral horde ging zó goed. Ik had nooit durven dromen dat ik zo hard kon lopen. Toen wist ik dat ik echt fit was.” Toch had Vetter niet meteen het besef wat ze gepresteerd had. “Emma moest meteen huilen. Ik was zó blij voor haar. Eigenlijk besefte ik 5 minuten later pas wat ik zélf had gedaan. Nah, janken joh!”

Vetter werd opgevolgd door de vrolijke estafetteheren, Liemarvin Bonevacia, Jochem Dobber, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela, die zilver haalden op de 4x400. Met hun inmiddels bekende winnaarsdansje maakten ze er een groot feest van op het podium van het Holland Heineken (t)Huis. Showman Liemarvin had zijn medaille aan Jochen Dobber gegeven, die in de finale niet mee rende. Van Diepen: “Ja. Het is ook echt een verhaal van vriendschap en teamspirit.”

De mannen ontvingen hun Holland Heineken-tegel van hun coach Laurent Meuwly, die voor allen mooie bijnamen had. “Lie the showman, Terrence the warrior, Jochem the silent leader, Tony the chaser en Ramsay the finisher”, somde hij in het engels op “we have  legends!” Ook beloofde de coach dat als er over drie jaar goud wordt gewonnen, waar hij tot een serieuze mogelijkheid ziet, hij de toespraak in het Holland Heineken (t)Huis in het Nederlands zou doen.

Na nog een keer hun iconische dansje liepen de heren het podium af waar ze backstage nog duidelijk hoorbaar werden toegezongen door de hockeydames, die niet meer te houden waren. Na de aankondiging van Humberto Tan stormden ze dan ook het podium op en namen de presentator op de schouders. Na een uitvoerige hospartij vertelde een beretrotse Eva de Goede: “Ik vind ons zulke powervrouwen. Ja echt! We wisten dat het erin zat, maar als je favoriet bent is het toch tricky. Dus het is des te knapper.”

De dames ontvingen hun tegel van hun emotionele coach Alyson Annan , die eerst het publiek bedankte voor alle support. “Dat hebben we echt gevoeld in Tokyo.” Daarna richtte ze zich met tranen in haar ogen tot haar team. “Ik ben zo enorm trots op jullie. Dit is waanzinnig verdiend.” De meiden zelf haalden ook hun staffleden het podium op, die stuk voor stuk een eigen wave ontvingen van de gouden medaillewinnaressen. Met de gehele ploeg werd tot groot vermaak van het publiek nog lang nagedanst.

Voor het eerst in 29 jaar was er door de huidige omstandigheden geen Holland Heineken House op de locatie van de Spelen. Els Dijkhuizen, Marketing Directeur Heineken: “We zijn ontzettend trots op de ongekende prestaties van TeamNL in Tokyo en blij dat we ze in het Holland Heineken (t)Huis samen met NOC*NSF het warme onthaal hebben gegeven dat ze verdienen. Familie, vrienden en fans zijn in grote getalen naar Scheveningen gekomen om de sporters te eren en toe te juichen. Het laat zien waar wij als klein land bekend om staan. Zoals Kiran Badloe het ook mooi verwoordde: ‘Nobody celebrates like the Dutch’. Vanavond was een fantastische afsluiting met maar liefst zes huldigingen, waar ook nu de tranen rijkelijk vloeiden, de sporters dansend het podium opkwamen en bijzondere toespraken werden gehouden. De trots en blijdschap op de gezichten van de sporters tijdens hun dikverdiende eerbetoon is het waar we het allemaal voor doen.”

 

Contactpersoon

Boilerplate

Foto's kunnen rechtenvrij gebruikt worden ovv: Holland Heineken (t)Huis / Set Ve