Amsterdam,
21
februari
2022
|
21:08
Europe/Amsterdam

Blijdschap en tranen in het Holland Heineken (t)Huis

Onder luid applaus van vrienden, familie en medesporters werden onze Olympische helden vanavond warm onthaald in het Holland Heineken (t)Huis in het Hilton bij Schiphol. Eindelijk konden ze hun geliefden weer in hun armen sluiten en door het thuispubliek worden onthaald. De emoties liepen dan ook hoog op bij onder meer Suzanne Schulting en Antoinette de Jong.

De huldiging, die door Hélène Hendriks werd gepresenteerd, begon met een verlegen giechelende Kimberley Bos. Zij won ondanks gebrek aan bergen en een bobsleebaan als eerste Nederlander ooit een indrukwekkende bronzen medaille op skeleton en heeft de sport daarmee echt op de kaart gezet, aldus oud trainingsmaatje Joska Le Conté. Van wie zij haar eretegel ontving.

Hierna werden de shorttrackers geëerd. Met twee keer goud, een keer zilver en een keer brons is Suzanne Schulting de beste shorttracker van deze Spelen. Zij ontving haar eretegel in het Holland Heineken (t)Huis van haar moeder Hannie Schulting, die ze zo gemist had in China. Hoewel ze nog zo hadden afgesproken dat ze niet zouden huilen ging dat al snel mis. Bij de herinneringen aan haar dochter op het podium van het Holland Heineken Huis in 2018, terwijl ze dacht dat ze daar alleen was om haar dochter te troosten. Bij het aanhalen van hun overleden teamgenoot Lara van Ruijven. En na de laatste indrukwekkende woorden die ze aan haar dochter richtte: “Je hebt deze medailles niet gewonnen omdat je zo sterk bent in je benen, maar omdat je zo sterk bent in je kop.”

De dames van het shorttrackteam, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries voegden zich aan Suzanne toe. Samen wonnen ze met een nieuwe Olympisch Record goud.

Bij de langebaanschaatsers werd Antoinette de Jong als eerste het podium opgeroepen. Hoewel brons volgens haar verloofde en tegeluitreiker niet de kleur was die ze wilde maakten zijn woorden alles even goed. “Jij bent mijn gouden meisje en niemand staat brons zo mooi als jou.” Tranen konden daarna niet langer uitblijven.

Ook Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam, Patrick Roest en Kjeld Nuis werden stuk voor stuk verrast met een mooie speech. Zo was voor Kjeld Nuis Rico Verhoeven aanwezig.

Voor Ireen Wüst was het de laatste keer dat ze op het podium van het Holland Heineken (t)Huis verscheen. Ze is de eerste wintersporter ooit die op vijf verschillende spelen achter elkaar goud won waarmee ze de meest succesvolle Olympisch is die Nederland ooit heeft gekend. En dan zette ze ook nog even een Olympisch Record neer. ‘The greatest of all time’, zo kondigde Hélène Hendriks haar aan. Zij ontving haar tegel van haar twee beste vriendinnen die haar op hun beurt “expert in het pieken op de juiste momenten” noemden.

De avond werd afgesloten met de Koningin van de Olympische Spelen; Irene schouten. Zelfs haar verloofde, die tot haar verrassing de tegel uitreikte was er stil van. “Bizar”, zo noemde Dirkjan Mak het. “Hoop dat je beseft wat je hebt gedaan.”

Contactpersoon

Boilerplate

Beeld mag rechtenvrij gebruikt worden ovv 'Holland Heineken Thuis/SetVexy'

Over het Holland Heineken House
Het Holland Heineken Huis werd exact 30 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Barcelona. In 1992 werden de medaillewinnaars gehuldigd in een intieme setting. In 30 jaar tijd is het Holland Heineken Huis uitgegroeid tot een waar fenomeen dat ver buiten onze landsgrenzen bekend staat als de trekpleister tijdens de Olympische Spelen voor sporters, familie en fans. Talloze bijzondere momenten hebben plaatsgevonden in steden over de hele wereld. Aan dat rijtje wordt nu onze eigen hoofdstad toegevoegd. In Amsterdam worden de sporters op 21 februari en 14 maart gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis.

Op maandag 14 maart is het de beurt aan de Paralympische medaillewinnaars om een eretegel uit handen van bijzondere gasten te ontvangen. 

Meer informatie
Pers kan hier accreditatie aanvragen om aanwezig te zijn bij de Paralympische huldiging. Na afloop zijn er één op één interview mogelijkheden met de sporters.

Contactpersoon huldigingen: Lisa van der Heijden, lisa.vanderheijden@heineken.com, 06-26240423.